Welkom in Antwerpen!
De leukste studentenstad van Vlaanderen!

Elk jaar starten er weer grote aantallen Nederlanders op opleidingen in België, waaronder Diergeneeskunde in Antwerpen. Heb jij vragen of interesse om hier te komen studeren? Neem dan contact op met de mentoren!

Introductie

Allereerst super leuk dat je nadenkt om als Nederlander in België te gaan studeren! Op deze pagina zal je een overzicht kunnen vinden van alles wat je moet weten. Zo spreken ze in België nog net geen andere taal, doen ze niet aan Tikkies, maar aan Bancontact, Payconiq, PayPal, contant geld en tegenwoordig ook vaak IDeal! Je mag je hier ook niet met iemand achterop fietsen!

Zoals je misschien al wel hebt gehoord op een open dag is het onderwijs in België minder praktijkgericht dan in Nederland. In België wordt er gefocust op een goede theoretische basis voordat je ervaring op gaat doen in de praktijk. Zo heb je in het eerste jaar van de bachelor diergeneeskunde alleen dissecties waarin je meer leert over de anatomie van de organen. In het tweede jaar ga je een focus krijgen op de anatomie van het gehele dier en ga je voor het eerst
kleine handelingen uitvoeren zoals het toedienen van een injectie en het afnemen van een melkstaal. Dit ga je doen op knuffels en modellen.
In het laatste jaar ga je pas echt werken met levende dieren. Op deze manier bouw je het contact met dieren langzaam op en leer je precies hoe je op een veilige manier met ze om moet gaan.

Verkenningsdagen

De Verkenningsdagen kan je zien als de introweek in Nederland. Bij de Verkenningsdagen krijg je naast het leren kennen van medestudenten ook nog een voorsprong in het academiejaar door de vele nuttige informatie. Je krijgt de campus te zien, leert een paar ouderejaars kennen die je graag vertellen over hoe het in Antwerpen is en je maakt gegarandeerd vrienden voor het leven! Voor meer informatie hierover kijk zeker op : https://www.uantwerpen.be/nl/evenementen/verkenningsdagen/

Overbruggingsonderwijs

Twee weken voorafgaand aan het academiejaar geven verschillende faculteiten, waaronder Diergeneeskundige Wetenschappen, het overbruggingsonderwijs. Dit is om je voorkennis te verfrissen. Voor de vakken natuurkunde (fysica) en scheikunde (anorganische/organische chemie), 3 vakken die je in het 1e jaar van Diergeneeskunde Wetenschappen zal krijgen, kan dit zeker handig zijn. 

Geïnteresseerd hierin? Kijk voor meer informatie op : 

 

https://www.uantwerpen.be/nl/overuantwerpen/faculteiten/faculteit-fbd/onderwijs/starten-als-student/overbruggingsonderwijs/

 

 

Regelen met overheid

Als nieuwe student heb je sowieso een nieuwe beste vriend, genaamd DUO. De Dienst Uitvoerend Onderwijs regelt zaken voor studenten en voor het studeren. Je kan hier verschillende dingen aanvragen, zoals een studielening, een basisbeurs en een OV-studentenkaart of studentenreisproduct. Alle verdere informatie hierover is te vinden op www.duo.nl

 

Op het moment dat je je in gaat schrijven bij DUO verwachten ze dat je een DigiD hebt, anders moet je dit eerst aanmaken. Een DigiD is niet meer dan een digitaal paspoort, waarmee je jezelf kan verifiëren op het internet. Omdat je in het buitenland studeert is het handig om de DigiD-app te downloaden. Hiermee kan je snel bij je persoonlijke gegevens en kan je jezelf verifiëren. Hiervoor heb je wel een Nederlandse mobiele telefoon nodig, met het nummer van die telefoon zal je je ook aan moeten melden bij DigiD. 

 

 

Op DUO zal je al je gegevens over het studeren gaan invullen, ben je uitwonend of nog thuiswonend etc. Het moment dat je in Antwerpen op kot / kamers gaat, zal DUO je vragen dit te bewijzen. Hier zal je dan je gegevens over je adres moeten invullen.

 

Bijlage 33

Als je niet wil inschrijven in België maar wel wil verblijven in België verwacht de overheid dat je Bijlage 33 aanvraagt. Hiervoor moet je een nationaliteit van een aangrenzend land hebben. Na aanvraag wordt je ingeschreven in het Vreemdelingenregister. Je krijgt wel altijd door je inschrijving in de universiteit een nummer in het register als buitenlander, het BIS-nummer. Deze vind je terug op je studiebewijs. 

 

Meer informatie hierover is te vinden op UAntwerpen : https://www.uantwerpen.be/nl/studeren/internationaal/studenten-uit-nederland/verblijfskaart/ 

 

Inschrijven in Antwerpen

Je kan je ook gaan inschrijven als student in Antwerpen. Hierbij moet je opletten met je verzekering! Je verzekering kan zeggen dat je geen inwoner meer bent van Nederland, ook al sta je nog bij je ouders ingeschreven, op dat moment zullen de verzekering en DUO stopgezet gaan worden. Dan moet je op zoek gaan naar een Belgische verzekering. 

Het is dus niet nodig als Nederlander, echter kan het nodig zijn als je gaat werken in België (zie werken in België). Hou hier rekening mee!

 

We raden het je wel af om te doen, omdat je ook je AOW opbouw verliest. Tenzij je echt helemaal naar België wilt emigreren, maar als nieuwe student is dit niet handig om te doen. 

Kamer zoeken in Antwerpen

Er zijn verschillende opties om aan kamers te komen in Antwerpen, dit kan via de UAntwerpen of via bepaalde websites. Het krijgen van een kamer gaat stukken gemakkelijker dan in Nederland, het hospiteren is hier namelijk niet echt een ding. Het is aangeraden vroeg te beginnen met zoeken naar een kamer, beginnen in de zomer is eigenlijk te laat, de meeste Belgische studenten starten het zoeken naar een kamer rond Pasen.  (per campus wijken eromheen opzoeken)

Via UAntwerpen

UAntwerpen biedt op hun site verschillende mogelijkheden aan om een kot te zoeken. In de buurt van Campus Drie Eiken bezitten ze hun eigen residentie. In de stad heeft de universiteit verschillende samenwerkingen met kotverhuurders. Meer informatie hierover op https://www.uantwerpen.be/nl/studentenleven/wonen/.

Websites

Daarnaast kan je zelf ook op zoek naar een kot, dit gaat het gemakkelijkst via websites waar kotbazen hun koten verhuren. Paar voorbeelden van websites zijn:

– https://studentkotweb.be/nl

– https://www.student.be/nl/antwerpen/koten/

– https://ikot.be/kot-antwerpen 

– https://www.facebook.com/groups/stuant

– https://www.facebook.com/groups/zoektkamerinantwerpen

 

Transport naar Antwerpen en in Antwerpen

Antwerpen is voor bijna niemand uit Nederland naast de deur. Het is toch snel vanaf de grens nog zo’n half uur rijden. Gelukkig zijn er naast de auto ook nog andere opties. 

Flixbus

Een optie is de Flixbus, deze bus rijdt vanuit grotere steden zoals Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Eindhoven naar Antwerpen toe en zal je afzetten op Antwerpen Centraal. Dit is een gemakkelijke optie als je niet heel vaak heen en weer zal gaan in de toekomst. 

Meer informatie hierover is te vinden op https://www.flixbus.nl/.

Trein

Een ander OV-middel is de trein, helaas werkt de OV-studentenkaart niet voor België. Echter hebben de Belgische spoorwegen wel een rittenkaart voor studenten! Hierbij krijg je een rittenkaart met 5 heen- en terugritten. Bijvoorbeeld, met de rittenkaart vanuit Antwerpen naar Nederland (of andersom) moet je de kaart halen van ‘Antwerpen zone’ naar ‘Hazeldonk grens’. Hiermee kom je dan uit in Breda. Deze kaart is te halen in de stations Antwerpen Centraal en Antwerpen Berchem. Let wel op! Om deze rittenkaart te bemachtigen moet je een pasfoto en je je studiebewijs meenemen naar het station. Dit is alleen de eerste keer nodig, daarna kan je de rittenkaart bij een automaat halen, de rittenkaarten zijn 6 weken geldig vanaf de zelfgekozen startdatum.

 

Deze rittenkaart werkt alleen tussen Antwerpen en de Belgische grens, het moment dat je in Nederland komt moet je weer betalen. Hiervoor heeft DUO voor jou als student 2 mogelijkheden. Dit zijn de OV-studentenkaart en het studentenreisproduct. Alle informatie hierover is te vinden op www.duo.nl

Auto

Ten slotte is er nog de mogelijkheid om met de auto te gaan. Als je zelf geen auto hebt is er de mogelijkheid om te carpoolen! Een goede website om te carpoolen is https://www.blablacar.nl/, hier kan je mensen zoeken om mee te rijden of kan je zelf een mogelijkheid zoeken om te gaan carpoolen. Ook kan je via Facebook proberen te gaan carpoolen, hiervoor moet je naar https://www.facebook.com/groups/ikganaarnederland.  

Werken in België

Het studentenleven is zeker niet gratis, een bijbaantje kan daar goed bij helpen. Je hoeft niet veel te regelen om te kunnen werken in België als Nederlander. Echter heeft België ook wat geregeld speciaal voor de student, werken als jobstudent. Als jobstudent ben je verzekerd tegen arbeidsongevallen en hoef je geen belasting te betalen over je inkomsten. Je werkt dan met een studentencontract, dit houdt in dat je 600 uren mag werken met een verminderde sociale bijdrage. Er zitten wel enkele voorwaarden aan : 

·       Minstens 16 jaar oud

·       Studeren moet de hoofdactiviteit zijn en uw studentenarbeid moet daar duidelijk ondergeschikt aan zijn

 

Voor meer informatie over werken in België : 

https://www.vlaanderen.be/werken-als-jobstudent 

De volgende sites bieden werkmogelijkheden aan : 

https://www.studentatwork.be/nl/index.html 

 

https://www.student.be/nl/studentenjobs/ 

Studentenleven

 

Het studentenleven in Antwerpen is enorm levendig! Bijna elke dag is er wel een evenement van een vereniging, TD’s (feesten), cantussen, café-avonden en ga zo maar door. Naast de verenigingen is er in het centrum van Antwerpen ook genoeg te doen. Zo zijn er vele terrasjes, restaurants en kroegen die bijna dagelijks open zijn. Het grootste deel van de agenda in Antwerpen gaat via Facebook, zorg er dus zeker voor dat je je oude Facebook account wat opfrist of een nieuw account aanmaakt. 

Interfacs

Er worden ook genoeg sportactiviteiten georganiseerd door de UA Sportraad, genaamd ‘Interfac’. Dit is een interfacultaire sportcompetitie, waarin wij als DIEFKA meedoen (inclusief alle andere clubs uit Wilrijk) en strijden voor de titel van de sportiefste club! De UA Sportraad organiseert zo één of twee Interfacs per week. Op elke Interfac wordt en een andere sport gespeeld, dus voor ieder wat wils. De supporters kunnen ook nog eens genieten van de goedkoopste bar in Wilrijk. Het grotendeel van de Interfacs zullen plaatsvinden bij het gebouw van de Basic-Fit in Middelheim. Bij veel Interfacs is de MOVE-pas verplicht. 

https://www.facebook.com/UASportraadBC

Move

 

Naast de Interfac heeft de Sportdienst van Uantwerpen samen met Rubi een aanbod genaamd : MOVE. Dit is een digitale pas waarmee je toegang krijgt tot het volledige sport en cultuuraanbod van de UAntwerpen en Rubi. Meer informatie hierover kan je op https://www.move-uantwerpen.be/nl vinden. 

Good to know!

·       Je mag de auto niet tegen de richting in parkeren

·       Je auto kan worden weggesleept indien er borden staan voor werkzaamheden, blijf hierbij opletten. Deze borden kunnen elk moment worden neergezet. Staat je auto er eerder, moet de stad Antwerpen deze sleepkosten betalen. Ga hier zeker achteraan, anders zijn ze er erg gemakkelijk in dat je het zelf moet betalen! 

·       De Colruyt is een goedkope winkel waar je groots kan inkopen! 

·       Je fiets kan nog wel eens gestolen worden in de stad als deze niet vaststaat aan een kettingslot

·       Let tijdens het fietsen zeker op mensen die afslaan, deze kijken niet achter zich en zullen dit plots doen!

·       Bij het parkeren van je auto moet je opletten of het betaald is of niet! Soms mag je niet zomaar in de straat van je kot parkeren.

·       Boetes in het OV zijn erg duur!

·       Je mag niet met iemand achterop je fiets fietsen!

Bronnen

·       https://www.ugent.be/di/nl/voor-toekomstige-studenten/infodag/infonederlandsestudenten.pdf 

·       https://www.grensinfo.nl/nl/nlstbe/belasting/index.html?situatie=nlstbe#:~:text=In%20Belgi%C3%AB%20kunt%20u%20werken,en%20de%20normale%20sociale%20bijdrage

·       https://www.studentatwork.be/nl/over-studentenarbeid/buitenlandse-studenten.html 

·       https://www.uantwerpen.be/nl/studeren/internationaal/studenten-uit-nederland/verblijfskaart/ 

·       Informatie jobstudent : Wessel Bolwerk, student te Antwerpen 

·       Informatie studentenleven : Alexander Bosteyn, student te Antwerpen

       ·       Informatie jobstudent / inschrijven België / emigreren: Tim de Hoogt afgestudeerd dierenartsassistent

Scroll naar boven