Welkom in Antwerpen!
De leukste studentenstad van Vlaanderen!

Elk jaar starten er weer grote aantallen Nederlanders op opleidingen in België, waaronder Diergeneeskunde in Antwerpen. Heb jij vragen of interesse om hier te komen studeren? Neem dan contact op met de mentoren!

Introductie

Allereerst super leuk dat je nadenkt om als Nederlander in België te gaan studeren! Op deze pagina zal je een overzicht kunnen vinden van alles wat je moet weten. Zo spreken ze in België nog net geen andere taal, doen ze niet aan Tikkies, maar aan Bancontact, Payconiq, PayPal, contant geld en tegenwoordig ook vaak IDeal! Je mag je hier ook niet met iemand achterop fietsen!

Zoals je misschien al wel hebt gehoord op een open dag is het onderwijs in België minder praktijkgericht dan in Nederland. In België wordt er gefocust op een goede theoretische basis voordat je ervaring op gaat doen in de praktijk. Zo heb je in het eerste jaar van de bachelor diergeneeskunde alleen dissecties waarin je meer leert over de anatomie van de organen. In het tweede jaar ga je een focus krijgen op de anatomie van het gehele dier en ga je voor het eerst
kleine handelingen uitvoeren zoals het toedienen van een injectie en het afnemen van een melkstaal. Dit ga je doen op knuffels en modellen.
In het laatste jaar ga je pas echt werken met levende dieren. Op deze manier bouw je het contact met dieren langzaam op en leer je precies hoe je op een veilige manier met ze om moet gaan.

Toelatingsvoorwaarden

Studiepunten

Wil je de actuele regels rondom de studiepunten nog eens nalezen? Klik dan hier.

Op Kamers

Wie gaat studeren, wilt natuurlijk op kamers (in het vlaams: op kot)! In Antwerpen is het vaak goedkoper om op kot te gaan dan in Nederland en al helemaal wanneer je in en rond Wilrijk (plek van de buitencampussen) op kot gaat. De meeste koten zijn te vinden tussen de 300-500 euro. Deze worden massaal aangeboden op www.kotweb.be. Kotweb is een initiatief van de stad Antwerpen, de Antwerpse instellingen voor hoger onderwijs (waaronder de UAntwerpen) en STAN, het studentenportaal van Antwerpen. Op deze website kan je gratis op zoek naar een kot dat volledig bij jou past.

Een tweede optie om aan een kot te komen, is via de universiteit. Hierbij moet je wel aan speciale voorwaarden voldoen voordat je in aanmerking komt. Via de UAntwerpen is het mogelijk om een kot te huren aan de Studentenhomes (https://www.uantwerpen.be/nl/studentenleven/wonen/studentenhome/). Deze liggen vlakbij de universiteit en zijn vaak wat goedkoper dan de ‘normale’ koten. Om hiervoor in aanmerking te komen moet je:

De kamers aan de Studentenhomes worden toegewezen op basis van socio-economische factoren. Er bestaat ook geen garantie dat je een kamer kunt huren tot het einde van je studietraject. Lees hier (https://www.uantwerpen.be/nl/studentenleven/wonen/studentenhome/) meer over de Studentenhomes en deadlines voor aanvragen.

Mocht je voor enkele weken tot maximaal 2 maanden op kot willen gaan dan is het ook mogelijk om een studiekamer (https://www.uantwerpen.be/nl/studentenleven/wonen/studiekamers/) te boeken via de universiteit. Dit zijn studiekamers met een gemeenschappelijke keuken en gemeenschappelijk sanitair waar je kunt studeren en overnachten. Ook deze kamers zijn zeer budgetvriendelijk.

Verblijfskaart

Het systeem van studeren werkt in België ook anders. Waar je in Nederland een bepaald vakkenpakket nodig hebt voor je aan een studie mag beginnen, is het in België mogelijk om een bachelor te starten met eender welk vwo diploma of hbo propedeuse. Voor diergeneeskunde geldt wel een extra voorwaarde; je bent verplicht mee te doen aan de ijkingstoets. Deze vindt plaats in de zomervakantie. Het resultaat van de ijkingstoets is echter niet bindend. Wanneer je niet slaagt, zal de universiteit je inschrijving alsnog goedkeuren. Alle praktische informatie over de ijkingstoets vindt je op www.ijkingstoets.be.

Als je eenmaal een kot hebt gevonden via de universiteit of www.kotweb.be zal je je moeten aanmelden op de dienst bevolking (vreemdelingenzaken) van de gemeente waar je gaat wonen. Studenten uit de buurlanden van België kunnen kiezen tussen domiciliëring (hoofdverblijfplaats) in België of voor het behoud van domicilie in het desbetreffende buurland. In beide gevallen ben je verplicht om jezelf te registreren bij de dienst bevolking (vreemdelingenzaken).

Indien je ervoor kiest om je domicilie in België te nemen dan kan je een EU-kaart aanvragen (elektronische verblijfskaart). Dit is de verblijfskaart van een EU-onderdaan. Hierbij wordt je ingeschreven in het Vreemdelingenregister en kan je een elektronische EU-kaart aanvragen. Deze heeft een geldigheidsduur van vijf jaar tenzij je aangeeft voor een kortere periode in België te verblijven. Na inschrijving bij de gemeente zal je een rijksregisternummer (gelijkaardig aan een burgerservicenummer (BSN-nummer) in Nederland) toegewezen krijgen.

Een tweede optie is om te kiezen voor een Bijlage 33. Hiervoor kies je wanneer je een kot huurt in België, maar je domicilie in Nederland wilt behouden. Deze is geldig tot 31 oktober van het lopende academiejaar en zal dus ieder academiejaar vernieuwd moeten worden. Je wordt dan niet ingeschreven in het Vreemdelingenregister en krijgt dus ook geen rijksregisternummer. Wel krijg je van de universiteit een BIS-nummer toegekend. Deze is terug te vinden in SisA.

Klik hier voor meer informatie over het aanvragen van een verblijfskaart.

Zorgverzekering

Iedereen die in België woont en/of werkt is verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Wanneer je enkel gaat studeren in België en je niet gaat werken, blijf je basisverzekeringsplichtig in Nederland. Hiervoor maakt het geen verschil hoe lang je in het buitenland bent. Mocht je wel een bijbaantje willen nemen in België dan vervalt je basisverzekeringsplicht in Nederland en zal je een nieuwe zorgverzekering af moeten sluiten bij een aanbieder in België.

Openbaar Vervoer

Waar je in Nederland de NS en 9292 hebt, heb je in België de NMBS en De Lijn. Als student kan je in Vlaanderen een Student Multi kaart aanvragen. Deze treinkaart vraag je aan voor een bepaald traject wat je vaak aflegt en is vele goedkoper dan de reguliere treinkaarten. Nadat je de kaart hebt aangevraagd krijg je voor €10,40 5 heen- en 5 terugritten die 49 dagen geldig zijn. Het aanvragen van een Student Multi kaart kan in het loket op alle treinstations. Voor meer informatie klik hier.

Voor bustickets kan je bij vrijwel iedere supermarkt een 10-rittenkaart halen. Deze ‘ritten’ zijn kaartjes waarmee je 1 uur onbeperkt kunt reizen. Ook kan je in de app van De Lijn een m-ticket10 verkrijgen. Dit is hetzelfde als de 10-rittenkaart uit de supermarkt, maar dan op je telefoon. Meer informatie over de bustickets kan je terugvinden op www.delijn.be.

Wanneer je veel reist over verschillende trajecten doorheen België kan je ook een MoBIB-kaart aanschaffen. Dit is een soort OV-kaart waar je verschillende vervoersbewijzen op kunt laden van abonnementen tot enkele of meerdere ritten. Deze kaart kan je gebruiken bij iedere vervoersmaatschappij. Voor meer informatie over de MoBIB-kaart klik hier.

Reis je liever met de fiets? Dan kan je in Antwerpen zeer gemakkelijk een deelfiets huren. Verspreid over de gehele stad (en buitenwijken) zijn Velo stations te vinden. Voor ongeveer €50,- per jaar kan je al een jaarkaart bemachtigen. Meer informatie is terug te vinden op www.velo-antwerpen.be

Scroll naar boven